Jong leren eten in West-Friesland
Voedseleducatie
Hey, voedseleducatie? Is dat niet meer…natuuronderwijs? Ja dat is het natuurlijk wel, maar zeker ook cultuuronderwijs! We maken graag de koppeling tussen diverse vakgebieden. Eten = cultuur. Samen met Ellie (en haar netwerk) denken we na over het integreren van deze twee invalshoeken.
Bij voedseleducatie denken we in eerste instantie aan natuur en gezondheid, maar lessen over voeding hebben in de uitvoering veel raakvlakken met kunst- en cultuur.
Aan de hand van ervaringsgerichte activiteiten onderzoeken de leerlingen kleuren, smaken, geuren, de chemie van koken en het mengen van ingrediënten. Door te werken met fruit, groenten en kruiden van dichtbij en uit verre streken reizen ze naar verschillende werelddelen, landen en culturen.
Leren over voeding en voedsel betekent een kennismaking met eet- en drinkgewoonten in Nederland, de Nederlands eetcultuur, en in verschillende landen. Ook de invloed van religie en cultuur op onze eetgewoonten kan daarbij aan bod komen.